BLOG

Les instal·lacions elèctriques de baixa tensió: Una guia bàsica electricitat 28/06/2024

Les instal·lacions elèctriques de baixa tensió, també conegudes com BT, són aquelles que operen amb tensions nominals inferiors a 1.000 volts en corrent altern (CA) o 1.500 volts en corrent continu (CC). Aquestes instal·lacions són les més comunes i es troben en una àmplia varietat d'entorns, incloent:

  • Habitatges: Alimenten tots els aparells elèctrics de la llar, com a il·luminació, electrodomèstics, calefacció i aire condicionat.
     Comerços: Subministren energia a la il·luminació, la refrigeració, els sistemes de seguretat i altres equips comercials.
     Edificis públics: Escoles, hospitals, biblioteques i altres edificis governamentals depenen de les instal·lacions de BT per al seu funcionament.
     Indústries: Les fàbriques i plantes de producció utilitzen BT per a alimentar maquinària, robots, sistemes de control i altres equips industrials.
     Enllumenat públic: Els fanals i els senyals de trànsit funcionen amb electricitat de baixa tensió.

Components principals d'una instal·lació elèctrica de baixa tensió:

  • Escomesa: És la connexió de la instal·lació a la xarxa elèctrica general.
     Quadre de derivació general (CDG): Distribueix l'energia elèctrica als diferents circuits de la instal·lació.
     Circuits: Cada circuit alimenta un grup específic d'aparells elèctrics.
     Proteccions: Interruptors automàtics i diferencials que protegeixen la instal·lació de sobrecàrregues, curtcircuits i fugides de corrent.
     Elements de control i maniobra: Interruptors, polsadors, termòstats i altres dispositius que permeten controlar el funcionament dels aparells elèctrics.
     Terra: És una connexió a terra que proporciona seguretat en cas d'avaries.

Normativa i seguretat:

Les instal·lacions elèctriques de baixa tensió han de complir amb una sèrie de normatives que garanteixen la seva seguretat i correcte funcionament. Aquestes normatives estableixen els requisits mínims per al disseny, la construcció, l'operació i el manteniment de les instal·lacions.

És important destacar que només personal qualificat i autoritzat pot fer treballs en instal·lacions elèctriques de baixa tensió. La manipulació indeguda d'aquestes instal·lacions pot ser perillosa i provocar greus accidents.

En resum, les instal·lacions elèctriques de baixa tensió són una part essencial de la nostra vida diària. Són les responsables de subministrar energia elèctrica a una àmplia varietat d'entorns, permetent el funcionament d'aparells elèctrics, il·luminació i altres sistemes. És crucial que aquestes instal·lacions es realitzin d'acord amb les normatives vigents i per personal qualificat per a garantir la seva seguretat i correcte funcionament.

En Instal·lacions Lara, entenem la importància de comptar amb instal·lacions elèctriques segures i eficaces en un món en constant evolució cap a l'energia renovable. Amb anys d'experiència en el sector, ens enorgulleix oferir serveis d'avantguarda en instal·lacions elèctriques, instal·lacions fotovoltaiques i carregadors per a vehicles elèctrics.

Si necessita més informació, no dubti a contactar amb nosaltres, l'informarem dels nostres serveis sense compromís:

CONTACTO

Imatge de la portada: Vecteezy